Οι γιορτές καταφτάνουν!

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίζονται, τα γλυκίσματα ετοιμάζονται, τα λαμπάκια και τα παιχνίδια έχουν στολίσει το σπίτι από άκρη σε άκρη.

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το τί θα είναι αυτό που θα ασχοληθεί ο σκύλος και η γάτα μας

Ενθουσιασμός μοιράζεται σε όλους τους κατοίκους του σπιτιού, δίποδους αλλά κυρίως στους τετράποδους. Όλα αυτά τα γυαλιστερά κρεμασμένα αντικείμενα με κουδουνάκια και κορδέλες δε μπορούν παρά να εξάψουν την περιέργεια αρχικά, στη συνέχεια την «κατάκτηση» και τελικά την πολύωρη ενασχόληση από τον αγαπημένο μας φίλο.

Για να διατηρηθεί όμως αυτό το γιορτινό κλίμα καλό θα είναι να είμαστε και λίγο προσεκτικοί με το τί θα είναι αυτό που θα ασχοληθεί ο σκύλος και η γάτα μας.

Κορδέλες, κλωστές, μικρά αντικείμενα που μπορούν να αποσπαστούν από ένα μεγαλύτερο μπορούν τυχαία να καταποθούν από το ζώο. Σε αυτή την περίπτωση η τύχη των ξένων σωμάτων μπορεί να ποικίλει από την απομάκρυνσή τους με τον εμετό ή με τα κόπρανα, αλλά και την δημιουργία γαστρίτιδας, τον τραυματισμό της στοματικής κοιλότητας ή ακόμα και την έμφραξη κάποιου τμήματος της πεπτικής οδού εξαιτίας της αδυναμίας αποβολής τους.

Λαμπάκια, καλώδια και ό,τι άλλο είναι συνδεδεμένο με το ρεύμα μπορεί να «μασουληθεί» και να προκαλέσει ηλεκτοπληξία ή να χωριστεί σε κομμάτια και να καταποθεί και αυτό.

Λουλούδια φρέσκα σε ανθοδέσμες ή γλάστρες αν καταποθούν υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν τοξίκωση. Η παρούσα αναφορά αφορά κυρίως σε γάτες οι οποίες λόγω του μικρότερου σωματικού βάρους και της ιδιαιτερότητας του μεταβολισμού τους μπορούν ευκολότερα να παρουσιάσουν σημάδια τοξίκωσης. Επισημαίνεται πως επικίνδυνα είναι εξίσου και τα φύλλα και τα λουλούδια αλλά και το νερό στο βάζο που είναι τοποθετημένο το φυτό. Ενδεικτικά αναφέρονται φυτά που είναι πιο γνωστά και μπορούν ευκολότερα να συναντηθούν στο σπίτι χωρίς φυσικά ο κατάλογος των επικίνδυνων λουλουδιών να περιορίζεται σε αυτά.

Τέτοια είναι:

Αλεξανδρινό, Γκι, Έλατο, κρίνα και γενικά όλα τα φυτά του γένους lilium, πικροδάφνη, αζαλέα, σπαθίφυλλο, τουλίπα, κυκλάμινο, χρυσάνθεμο, μπιγκόνια.

Η πρόκληση τοξικώσης και η ένταση και το είδος των συμπτωμάτων που αυτή προκαλεί, σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ποσότητα πρόσληψης, το είδος του ζώου και με τον βαθμό τοξικότητας του φυτού. Σε κάθε περίπτωση η άμεση ενημέρωση του γιατρού του ζώου και η έγκαιρη προσκόμισή του στο ιατρείο τις περισσότερες φορές φέρει καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του περιστατικού.

 

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το τί θα είναι αυτό που θα ασχοληθεί ο σκύλος και η γάτα μας

Γλυκίσματα που περιέχουν σοκολάτα ή όχι, καλό θα είναι να τοποθετούνται σε θέση ή σε περιέκτη που δύσκολα θα προσεγγίσουν τα ζώα. Είναι πλέον ευρέως γνωστό, αλλά ακόμη μια αναφορά είναι πάντα χρήσιμη, πως η ανοχή του σκύλου και της γάτας στη ζάχαρη και στο κακάο είναι εξαιρετικά μικρή. Μεγάλη ποσότητα κατανάλωσης συναρτήσει πάντα του σωματικού μεγέθους του ζώου, μπορεί να προκαλέσει εμφανή συμπτώματα όπως υπερδιέγερση, γαστρεντερικές διαταραχές, μυικό τρομό αλλά και αρχικά αφανή προβλήματα που προκύπτουν από διαταραχή των νεφρών και του παγκρέατος.

Τροφές πλούσιες σε λιπαρά καθώς και ξηροί καρποί με έμφαση στα φουντούκια, στο πικραμύγδαλο και στις σταφίδες αν καταναλωθούν θα μπορούσαν να προκαλέσουν έντονα συμπτώματα από το γαστρεντερικό και το νευρικό σύστημα τόσο στο σκύλο όσο και στη γάτα, ιδιαίτερα αν αυτά βρίσκονται σε ακραίες ηλικιακές ομάδες. Στα νεαρά ζώα το ενζυμικό σύστημα δεν είναι ακόμα καλά αναπτυγμένο και ώριμο να διαχειριστεί την πέψη τέτοιων τροφών αλλά και στα υπερήλικα ζώα εξαιτίας της φυσιολογικής καταβολής δυνάμεων καθώς και της ύπαρξης νοσημάτων που μπορεί να συνυπάρχουν με την ηλικία.
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στα νήματα και τα διχτάκια που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική (πχ: ρολό κρέατος). Αυτά, μετά την απομάκρυνσή τους από το φαγητό, αποτελούν μια εξαιρετική λιχουδιά για το μικρό μας φίλο. Γι` αυτο το λόγο, θα πρέπει καλύτερα να καίγονται αμέσως μετά την αφαίρεσή τους, ή να κόβονται σε πολύ μικρά κομμάτια και να θωρακίζονται καλά όταν πετιούνται στα σκουπίδια, ώστε ακόμα και αν κατά λάθος καταποθούν, να μην δημιουργήσουν πρόβλημα, είτε στο δικό μας ζώο είτε στο αδέσποτο που επίσης θα εντοπίσει αυτή τη "νοστιμιά".

 

Διευκρινίζεται πως σκοπίμως δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες τροφές μιας και ο κατάλογος αυτών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαταραχή μικρή ή μεγάλη στο ζώο, είναι μακροσκελής. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση με αφορμή το παρόν άρθρο που σκοπό έχει την υπενθύμιση των πιθανών κινδύνων, επικοινωνήστε με το γιατρό του ζώου σας ώστε να αποφευχθεί η παραπληροφόρηση και ο άσκοπος πανικός.

Καλές Γιορτές!

 

 

separator line


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  
contact veterinary scientist

Ο σκοπός της συγγραφής των παραπάνω κειμένων, είναι καθαρά ενημερωτικός.
Για να γίνει η ενημέρωση πράξη φροντίδας για το ζώο, η συζήτηση και η συμβουλή του θεράποντα κτηνιάτρου είναι απόλυτα αναγκαία.